Bender Coaching

De perfectionist

De perfectionist, die van zichzelf eist dat hij altijd optimaal en zonder fouten moet presteren, is niet te benijden. Zijn opdracht is namelijk niet te vervullen. Hij maakt daarbij zijn werk tot iets vergelijkbaars met Sisyphusarbeid; zwaar werk dat, als het bijna af dreigt te zijn, weer ongedaan gemaakt wordt.

In de klassieke mythologie is Sisyphus de stichter van de Griekse stad Korinthe, die de goden mishaagt en daarvoor wordt gestraft met de opdracht tot in de eeuwigheid een zwaar rotsblok tegen een steile berg op te duwen. Steeds als hij het blok bijna tot aan de top van de berg heeft geduwd, valt het weer naar beneden en moet Sisyphus weer opnieuw beginnen.

Er is één verschil tussen Sisyphus en de perfectionist. Sisyphus wist dat hij bijna de top van de berg in zicht had. Voor de perfectionist heeft de berg geen top, maar gaat deze door tot hoogten die geen mens, ook niet de perfectionist zelf, kan waarnemen, omschrijven of herkennen.

De perfectionist streeft perfectie na, maar kan niet accepteren dat perfectie niet bestaat. Hij is daarom over zijn eigen prestatie nooit helemaal tevreden, en verwacht dikwijls met grote vreze het moment dat hij door de mand valt. Wordt een bepaald concreet resultaat dan toch behaald, dan betreurt de perfectionist de tijd die hij daarvoor nodig had – en de vele andere dingen die hij in de tussentijd had kunnen doen.

Perfectionist